Notes de premsa  

L’exposició Català-Roca al COAC, inaugurada el 28 de febrer a l’espai de l’antic bar del Col·legi, presenta un primer avanç de la documentació que, a partir d’ara serà objecte de classificació, anàlisi, catalogació i difusió a l’Arxiu Històric del Col·legi , i permet recordar, un cop més, la magnitud de la figura i l’obra de Francesc Català-Roca. A la imatge, Martí Català-Roca, un dels dos fills del fotògraf a la inauguració de l'exposició conversant amb el degà del COAC, Jordi Ludevid.

La mostra, que es podrà veure fins el 27 de març, es divideix en tres àmbits. El primer -L’entorn- documenta el context en que Català-Roca consolida la seva vocació professional, les influències familiars i artístiques i els cercles socials que va freqüentar, i inclou les imatges que el fotògraf va prendre dels frisos de Picasso a la seu del Col·legi d’Arquitectes. El segon àmbit -El mètode- mostra les eines de treball del fotògraf: les càmeres, l’arxiu de negatius, els vintages, els contactes i les maquetes de llibres. El tercer i darrer apartat -Les imatges- agrupa una trentena de fotografies realitzades des de mitjans del segle XX, de temàtica arquitectònica, retrats i crònica social.

L’exposició es complementarà amb dues conferències que pronunciaran el crític d’art Daniel Giralt Miracle i l'arquitecte Enric Granell el proper 27 de març.

La presentació als mitjans de l’exposició va ser anar a càrrec de Jordi Ludevid, degà del COAC i dels fills de Català-Roca, Martí i Andreu Català Pedersen.

El COAC ha rebut la cessió en règim de comodat del fons professional de Francesc Català-Roca (Valls 1922, Barcelona 1998) de mans dels seus. El fons inclou entre 180.000 i 200.000 negatius en diferents formats, uns 17.000 fulls de contacte, publicacions, maquetes de llibres, i un centenar de caixes amb ampliacions. La signatura del conveni entre el COAC i els hereus va tenir lloc al desembre de 2007, d’acord amb la mútua voluntat de preservar i mantenir viva una de les col·leccions de fotografia més importants des de postguerra, tant pel seu volum com pel valor documental i històric.

Amb aquesta cessió, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya enriqueix significativament el seu ja extens fons de 1.833.675 peces, que inclou documentació arquitectònica, fons fotogràfic, documentació artística o mobiliari, i que actualment abraça els autors i períodes històrics més representatius de la història de l’arquitectura moderna i contemporània a Catalunya. La dimensió històrica d’aquest arxiu, junt amb els actius culturals en els àmbits expositiu, editorial i de formació, converteixen el Col·legi d’Arquitectes en el promotor d’arquitectura més important al nostre país, i un dels més rellevants de l’escena internacional.


28/02/2008
SUMARI ARXIU
 
arquitectes.cat el nou web dels Arquitectes de Catalunya
El Col·legi, guardonat a la 1a edició dels Premios de Arquitectura Española Internacional
La Generalitat posa en marxa el procés per aprovar la nova llei d'arquitectura a finals de 2014
Manifest per la Qualitat Democràtica
 

2013
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2012
Desembre
Novembre
Octubre
Setembre
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2011

2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003